Sport is bewegen. Sport is het optimaliseren van je bewegen. Leren voelen hoe het efficiënter (dus makkelijker) gaat. Herkennen van de invloed van denken en voelen op het bewegen. Optimaliseren en doorvoelen van techniek om het later los te kunnen laten. Hoe makkelijker je beweegt hoe minder inspanning het kost en hoe kleiner de kans op blessures. En sport is natuurlijk plezier! In deze ervaringsgerichte methode (leren door zelf te voelen) onderzoek ik samen met jou hoe jij makkelijker kan bewegen.
Eerst kijken we naar het bewegen in het algemeen. Hoe gemakkelijk gaat het, wat valt er op? Dit kunnen soms hele kleine dingen zijn. Vervolgens kijk ik hoe je de techniek uitvoert en of dit aansluit bij jouw lichaamsbouw en jouw eigen manier van bewegen. Gebruik je veel spierspanning of juist te weinig? Hoe reageert je lijf bij lastige bewegingen?
Ook praten we over de belasting-belastbaarheid. Hoe belast je je lichaam? Kan je voelen waar je grenzen liggen? Soms moet je opnieuw leren herkennen wat balans eigenlijk is. Wanneer je dit te pakken hebt wordt het bewegen een stuk makkelijker. En natuurlijk is er, zeker in de sport, nog de invloed van het denken. Dit kan je op een positieve manier gaan gebruiken en koppelen aan lichaamsgevoel. Maar alles wat we doen dat doen we bewust. Aandacht in wat je doet is een krachtige en bruikbare methode om je doel beter te behalen wat het ook is:
Door de jaren heen heb ik in mijn werk als oefentherapeut veel kennis, kunde en ervaring opgebouwd. Ik heb verstand van zaken en kan vooral erg goed op de persoon inspelen zodat iedere behandeling of sessie echt maatwerk wordt.
Zelf vind ik bewegen gaaf. Ik beweeg graag, soms sportief, soms gewoon wat klooien, soms voetballen met de kids in de straat en soms om te onderzoeken hoe het makkelijker kan. Hardlopen (op blote voeten) doe ik geregeld. Als therapeut ben ik gedreven op een positieve manier, nooit dwingend maar altijd proberen het beste in de ander naar boven te halen. Want daar moeten we gebruik van maken in de behandeling of bewegingssessies. Daarbij ga ik eigenlijk altijd uit van bewegingslogica want dat geeft gemak.
Een goeie Trager sessie heeft positief effect op het plezier in je bewegen en daarmee ook op de prestatie in de sport. In een Trager sessie laat ik je voelen hoe makkelijk je kan bewegen, hoe je daardoor je techniek kan optimaliseren en blessures kan voorkomen.
Moeiteloos hardlopen
Verbeter je lopen door de bewegingen echt te doorvoelen.
Het verbeteren van je lichaamsgevoel, specifieke oefeningen en loopadviezen allemaal gericht op een prettiger gevoel en makkelijker bewegen.
- Wat is de reden dat je hard loopt? Geniet je van de loopbeweging, van het buiten zijn, van de wind die om je hoofd waait? Doe je het om af te vallen, je conditie te verbeteren of andere gezondheidsredenen?
- Heb je er zin in of is het een gewoonte geworden?
- Mag je van jezelf zo nu en dan ook eens stil staan of kort wandelen? Dit kan erg prettig voelen. Heb je een rondje in je hoofd of mag je de afstand ook ter plekke een stuk langer maken als je in de flow zit?
- Durf je los van schema’s te gaan lopen?
Moeiteloos hardlopen is lopen op gevoel. Lopen op de manier die bij jouw lichaamsbouw past. Rekening houdend met hoe je lichaam op dit moment voelt. Lopen puur om het lopen.
Barefoot running
Hardlopen op blote voeten…….heerlijk!
Ik kon het haast niet geloven dat het zo lekker voelde de 1e keer dat ik op blote voeten ging hardlopen. Ik was er haast van overtuigd dat een voet (en een lichaam) bescherming en ondersteuning nodig heeft vooral op asfalt. Maar dit bleek eerder een soort jarenlange brainwash te zijn geweest. We hebben op de opleiding hierin het een en ander geleerd vanuit een bepaald oogpunt. Maar wetenschap begint altijd met een vraag. Wat nou als er ook een andere vraag (en daarmee dus een ander kijk op dingen) mogelijk is?
In de reclame wereld ‘leert’ de consument hoe belangrijk goede sportschoenen zijn. Maar het blijkt vooral belangrijk te zijn voor de portemonnee van de schoenenverkopers- en fabrikanten. Veel van de informatie klopt simpelweg niet maar is door de jaren heen overtuigend gemaakt.
Alleen al het moment dat je de voet uit de schoen haalt, wat een ‘ruimte’ krijgt hij dan. Jubeltenen, hamertenen, schimmeltenen, alles krijgt de ruimte on te herstellen, om een nieuwe balans te vinden. wanneer we dan gaan hardlopen op de blote voet zul je langzaamaan merken dat je de voet anders gaat neerzetten. Dit is een lang proces, zeker als je alleen maar goed geveerde sportschoenen gewend bent. Maar het mag ook een lang proces zijn, dat moet het zelfs zijn om alle spieren te laten wennen aan de andere en vooral ‘natuurlijke’ gebruik. Het hele lichaam wordt natuurlijker, beter belast en daarmee eigenlijk ontlast. De manier van lopen wordt efficiënter en ook ‘zachter’, dit is een heerlijk gevoel. De voet kan een veel betere feedback geven aan het brein zodat daarmee de motorische patronen (aansturing vanuit het brein naar de spieren) verbeterd. Er valt lichaam technisch, anatomisch en fysiologisch nog veel te zeggen voor het rennen op blote voeten maar daar wil ik hier niet verder op in gaan want ik wil je niet overtuigen. Ik hoop alleen je aandacht en nieuwsgierigheid te triggeren want het is zo’n prettige manier van lopen.
Wil je hier meer over weten of eens een les: barefoor running krijgen, neem dan gerust contact op. Ik sta je graag te woord (of te mail).