In onze actieve ‘doe-maatschappij’ wordt al snel de fout genaakt te denken dat je ook wat moet ‘doen’ aan je klachten. Je moet eraan ‘werken’ en je best doen om er vanaf te komen. De boel controleren ter preventie. Dat wordt dan gedaan door oefeningen, door training, door te rekken, door je houding te verbeteren door te moeten ontspannen, door de hele dag door je houding te controleren ……….en noem maar op.
Dit hoeft allemaal niet. Je brengt onbewust te veel ‘actie’ in je systeem (lichaam en brein) en juist daardoor bouw je o.a. meer spierspanning op. Zo is de onderrug nogal gevoelig bij veel mensen voor een te veel aan actie. Wanneer je alleen al denkend in deze ‘actie modus’ zit dan spant de onderrug al aan , terwijl dat helemaal niet nodig is.
Veel mensen denken ook nog eens dat het goed is je lichaam te voelen inspannen, je spieren moe te laten worden, je spieren hoor je te voelen als je beweegt net als dat je je best hoort te doen als je iets wilt bereiken, ect. Maar wat je dan voelt is het te veel aan actie, te veel aan spanning en sterker nog onbewust ‘tegen-spannen’ van de spieren, tegengesteld aan de bewegingen die je wilt maken, maf he, en toch is het zo. Dit wil trouwens niet zeggen dat je niet lekker mag afzien, maar dat doen we in de regel omdat het lekker voelt, toch? En dan nog kan je afzien vanuit ontspanning (lees: efficiënte spierspanning).
Het lichaam is zo logisch gebouwd dat bewegen geen inspanning hoeft te kosten en dat deze inspanning in ieder geval niet voelbaar hoeft te zijn. Mooi he! Nu wordt het interessant, hoe kan je bewegen zonder inspanning? Moeiteloos. Wanneer je daar een beetje nieuwsgierig naar kan zijn gebeurd het als vanzelf en krijgen mogelijke klachten en blessures veel meer de kans om echt goed en functioneel (functioneel herstel komt nog aanbod in een later verhaal) te herstellen zonder dat je daar dus ook maar iets voor hoeft te doen.
Bij mij in de praktijk help ik je jouw specifieke manier hierin te vinden, de easy way. Zo leer je zelf ontdekken hoe jij jouw klachten positief kan beïnvloeden, je leert de klacht als een logisch signaal te zien en je zult merken dat je echt niet zoveel hoeft te doen aan de klacht wil je hem over laten gaan.
Je bent welkom en als je vragen hebt laat het me maar weten.