Workshops van een dagdeel waar je veel leert en ervaart zodat je er de volgende dag direct mee aan de slag kunt.
Kosten per persoon €150,-
Maximaal 10 personen. Individueel kan ook. Data in overleg. Starten kan per direct.
De kracht van aanraken
Het zelfde als de 2 daagse maar dan minder diepgaand
Natuurlijke beweegpatronen
Het zelfde als de 2 daagse maar dan minder diepgaand
.
Gevoelsgeleid bewegen
Probeer je eens voor te stellen……….
Hoe zou je je willen voelen in je lichaam? Laat het eens komen, denk er niet te had over na. Het kan van alles zijn. Lichter, ruimer, fitter, steviger, blijer………
En wacht dan gewoon …….
Vraag jezelf eens af: “Past er een beweging bij dit gevoel, bij deze voorstelling”? Niet te veel denken maar gewoon laten komen. Gewoon de beweging laten komen. Je zou kunnen zeggen dat de beweging een vorm van expressie is.
Hoe zou je lopen als je je lichter voelt? Hoe zou je lopen met het gevoel van de wind in de rug? Niet na proberen te doen, niet controleren maar gewoon wachten op het gevoel, op de voorstelling, wachten tot de beweging komt.
En dan gebeurt het, je lichaam reageert als vanzelf. Heel erg basaal en bijzonder hoe je lichaam zich uitstrekt, los maakt of opricht. Hoe het vrijer beweegt en ruimte aanvoelt. Het gebeurt gewoon. Nu hoeven we dus niet met bewuste controle het lichaam, de houding en de manier van bewegen te beïnvloeden maar we laten het als vanzelf komen en daarmee tot het beste meest natuurlijke resultaat.
Zo ga je het ‘touwtje aan je kruin’ opnieuw ervaren.
De workshop bestaat uit:
- Zelf ervaren.
- Toepasbaarheid in de paramedische praktijk.
- Theorie
Je zult versteld staan hoe direct en simpel dit werkt.
Je basishouding in het werken met ontspanning
Ken je het, dat je een patiënt met pijn of met stress een beetje wilt laten ontspannen maar het lukt niet helemaal? “Laat maar los, laat je arm maar hangen”. Maar je ziet gewoon dat de arm nog niet helemaal hangt. Een lichte irritatie maakt zich misschien meester van je. Haha dit was voor mij wel herkenbaar in ieder geval. Hoe helpen we de patiënt als die niet meer weet hoe te ontspannen? Je kent waarschijnlijk verschillende methodes: Jacobsen, mindfulness, bodyscan, enz. En die werken zeer zeker maar toch lukt het soms gewoon niet terwijl die ontspanning nu juist belangrijk is.
Je basishouding. Je innerlijke staat van zijn (klinkt misschien een beetje vaag). Het gaat hier om jouw aanwezigheid wat een cruciale rol speelt in hoe de persoon reageert. Je leert meer te zijn en wat minder te doen. Dit voelt als gemak, ‘at ease’, relaxt, aanwezig,…….. Hierdoor zal er het zelfde bij de patiënt gebeuren. We hebben het dus over ‘zijnskwaliteiten’ ipv ‘doe-kwaliteiten’. Maar vanuit deze zijnskwaliteit heeft je doe-kwaliteit meer en beter resultaat. (snap je het nog?……)
Jij leert weer in je eigen gemak, je eigen ritme, je eigen manier van doen te komen. Dit voelt relaxt en krachtig waardoor de kwaliteit van je aanwezigheid en daarmee de kwaliteit van de behandeling verbeterd. Het is super om te merken hoe jouw aanwezigheid alleen al, een behandeling kan sturen.
Via verschillende kleine oefeningen, bewegingen, tips en suggesties leer ik je dit. Dit geeft een shift binnen in jou. We gaan praktisch oefenen vanuit deze interne basishouding (basisgevoel).
- hands off: woordgebruik, strekking van de woorden, je eigen meebewegen, voordoen, samen doen, je uitstraling, enz.
- hands on: De manier van aanraken bij de verschillende lichaamsdelen of bij de persoon als geheel. Jouw gemak daarin bewaren, je eigen ontspanning bewaren. Jij laat de patiënt via je handen voelen wat je bedoeld.
Je basishouding zet zich voort in hoe je beweegt, praat, in contact bent met de patiënt. Ook in je handgreep wanneer je het lichaam aanraakt. Wanneer je interne houding rustig en passend bij jou is dan zal jouw aanraking of dat nu letterlijk is of in verbale zin meer en een beter effect hebben. Dit is ook wat je zelf gaat merken. Het belooft dus een lekkere workshop te worden.
Interessant, leerzaam, diepgaand, persoonlijk en erg leuk.
Corestability
Te pas en te onpas hoor je deze term. Maar hoe kan je nou simpel en praktisch uitleggen wat het precies is? En nog belangrijker, hoe kan je de kernstabiliteit nou zo natuurlijk mogelijk stimuleren?
Deze training druist, vrees ik, een beetje in tegen wat je allemaal hoort. Deze workshop is om je wakker te schudden en de logica te gaan begrijpen vanuit je eigen gevoel.
Je gaat merken dat een goeie kernstabiliteit zich niet laat dwingen door te trainen en je best te doen. Jij leert in je eigen lichaam aan te voelen wat de invloed van de normale kernstabiliteit is. Zo kan je op den duur ook je patiënten er beter mee behandelen.
Wat is nou het basis ingrediënt om de pure kernstabiliteit uit te nodigen? Dit onderzoek je met verschillende soorten oefeningen en bewegingen die aansluiten bij het gedachtegoed dat je, wanneer kernstabiliteit in het geding is, je het weer ‘wakker moet schudden/bij de les moet halen’. Dit ga je merken in:
- Verschillende soorten oefeningen en bewegingen.
- De invloed van je mindset.
- De mate van lichaamsgevoel.
Interessant en fijngevoelig. Als het goed is ga je naar huis met een gevoel van stabiliteit, ontspanning en gemak.
Werken met de Trager Approach
Wanneer je het lichaam van de patiënt beweegt en je sluit precies aan bij alle reacties die je voelt, dan zal het lichaam totaal kunnen ontspannen. Het bewegen zal lichter en losser gaan. En niet alleen dat, de persoon zal meer aanwezig raken en voller van energie worden.
Het nodigt een lichtheid en tegelijk een soort geaardheid uit. Door gebruik te maken in dit beweegproces van de zwaartekracht ondervindt de patiënt dat het lichaam lichter wordt en makkelijker en vrijer gaat bewegen.
Hoe kan dit? Doordat je de patiënt ‘uitnodigend’ beweegt, hoeven de spieren die normaal het werk doen even niks. Dit geeft een ‘loslaten’ van alle onnodige spanning. Dat geeft vaak een gevoel van ruimte, ook letterlijk ruimte in gewrichten om weer makkelijker te kunnen bewegen waardoor mensen zich vaak weer lichter gaan voelen.
Een of een paar van deze sessie kunnen de patiënt vaak goed helpen in het proces van beter en gezonder te bewegen en goed te ontspannen. Tegelijk creëer je een mogelijkheid om emotionele spanning ruimte te geven wat meer los te laten.
Vallen en valpreventie
Vallen is een probleem tussen de oren. En daarmee een werkelijk en ook lichamelijk probleem. Het is de angst om te vallen, ik wil niet vallen, ik wil me niet pijn doen. Ik ben misschien bang iets te breken. Ik wil helemaal niet vallen als ik elders in mijn lichaam ook al pijn of een blessure heb. En als ik oud ben, heb ik misschien steeds meer het gevoel van ‘niet stevig op mijn benen staan’ dus word ik steeds banger en ga nog stijver lopen. Angst om te vallen is vervelend en zit ene goeie ‘val’ in de weg.
Het is in mijn beleving voor een mens heel goed om zo nu en dan te vallen. En ook om geregeld in contact met de grond te zijn, kruipend, liggend, rollend, de grond voelen. De grond die hard is en vervelend kan voelen. Daarmee creëer je gewenning aan de grond. Die is belangrijk.
Op deze dag gaan we werken met valpreventie. Wat is valpreventie en hoe verbeterd je dit bij je patiënt. Tegelijk gaan we vallen. Hoe kan je vallen en vooral hoe is je innerlijk gevoel daarbij.
Je gaat eerst alles zelf ervaren en doen en voelen en doorvoelen. Daarna gaan we samen op zoek naar hoe je dit uit kan dragen en er les in kan geven.
Wat we doen:
- Weken met de angst.
- Contact maken met de grond.
- Lichaamslogisch vallen en rollen.
Zelf val ik ‘gelukkig’ nog steeds wel eens.
Ik wil heel graag deze workshop geven om je te laten ervaren dat vallen een makkie is en dat de mind super veel invloed heeft op je stress systeem en dat je dit stresssysteem heel goed kunt beïnvloeden waardoor het vallen weer beter (en lekkerder) gaat. Dat was een lange zin. Volg je me nog?
Hardloopscholing
Je leert hoe je op een geheel natuurlijke manier mensen helpt om lekkerder en lichter te lopen. Dat betekend
- Dat je ze helpt om ‘natuurlijker’ hard te lopen.
- Jij leert ‘organisch’ te werken, steeds precies aansluiten bij het het gaat. Geen plan, geen schema alleen maar in het moment zijn met je cliënt.
Naast verschillende oefeningen leer je vooral in te tunen op degene waar je mee loopt. Dit is het belangrijkste. Je leert aan te voelen, te luisteren, goed te kijken ‘zonder steeds te kijken’. Je leert op het juiste moment het juiste te doen.
Na deze training help jij mensen het genot en het gemak terug te vinden in hun hardlopen.
Je leert en ervaart iets wat je niet meer vergeet.
“Ontwapenend als trainer en als mens! Ik vind je een geboren docent, je kan je passie heel goed overbrengen zonder daarbij dwingend te zijn of drammerig en je houdt rekening met de individuele verschillen bij je cursisten “